Συστήματα και αποδοτικότητα

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ μεγάλο στοιχηματικό κουπόνι, στο οποίο έχουμε πάρα πολλά διαθέσιμα παιχνίδια. Πολλοί πέφτουν στην παγίδα των παρολί, που αποτελεί τον υπ' αριθμόν πρώτο σύμμαχο των... bookmakers! Είναι η πλέον λανθασμένη τακτική που ναι μεν μπορεί να δώσει τεράστιες αποδόσεις, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται γεωμετρικά, ενώ άλλο τόσο όσο αυξάνεται και η γκανιότα. Από την άλλη, ο παίκτης ναι μεν μπορεί να έχει... έμπνευση, αλλά παράλληλα πολύ μικρό κεφάλαιο. Ας δούμε την πλέον ορθολογιστική στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει:
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 5 επιλογές σε αποδόσεις 2.00+. Όμως, έχουμε διαθέσιμα 10-20 € οπότε, με το να τα ποντάρουμε μονά αποδεκτά, ουσιαστικά δεν έχει νόημα, καθώς πρέπει να τοποθετήσουμε τα στοιχήματα μας με 2 € ποντάρισμα έκαστος.  Σε περίπτωση επιτυχίας με ένα 4/4 ή 5/5, θα αποκομίζαμε κέρδος πολύ μικρό, βάση του πονταρίσματος μας. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως μπορούμε να διαχειριστούμε πέντε διαθέσιμες επιλογές:
5 επιλογές έκαστος 2.00Χ2=4 €, καθαρό κέρδος 2 €Χ5=10 €. Ποντάραμε 10 € και στην καλύτερη περίπτωση πήραμε ένα συνολικό διπλασιασμό. Ας το κάνουμε πιο ενδιαφέρον.
Αν στην κάθε επιλογή ποντάραμε από 5 €, το συνολικό μας ποντάρισμα θα ήταν 25 € και θα αποκομίζαμε 25 € κέρδους. Οπότε, ας πάρουμε την εκδοχή ενός συστήματος:
Σε σύστημα 5 αγώνων, θα ποντάρουμε από 1 € στις δυάδες, στις τριάδες, στις τετράδες και 1 € στην πεντάδα. Το συνολικό μας κόστος θα είναι 26 €, 1 € παραπάνω από ότι θα ποντάραμε σε μονές επιλογές. Δείτε τώρα ένα συγκριτικό πίνακα με την αποδοτικότητα των 2 εκδοχών:
Σύστημα 5 αγώνων (odd 2.00)
Μονά Αποδεκτά 5 αγώνες (odd 2.00)
Ποντάρισμα 26 € 1 € ανά στήλη
Ποντάρισμα 25 €, 5 € έκαστος
Απόδοση 5/5: Καθαρό Κέρδος 206 €
Απόδοση 5/5: Καθαρό Κέρδος 25 €
Απόδοση 4/5: Καθαρό Κέρδος 46 €
Απόδοση 4/5: Καθαρό Κέρδος 15 €
Απόδοση 3/5: Απώλεια 6 €
Απόδοση 3/5: Καθαρό Κέρδος 5 €
Βλέπουμε λοιπόν, ότι υπάρχει χάος σε μια απόλυτη επαλήθευση με το σύστημα, ποντάροντας ουσιαστικά τα ίδια χρήματα! Το ίδιο συμβαίνει και στις 4 επαληθεύσεις. Μόνο στις 3 τα μονά "κερδίζουν" το σύστημα όμως, μην τρελαθούμε. Παίζουμε για να κερδίσουμε πολλά χρήματα με το μικρότερο δυνατό κόστος και στην τελική, ακόμα και η απώλεια 2 αγώνων, ουσιαστικά μας επιστρέφει στο σύστημα το 80% του κεφαλαίου μας. Φυσικά, η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία, είναι η απόλυτη επαλήθευση, όμως. Δεν θα στεναχωρηθείτε, αν μια μέρα το σύστημα κάνει 5/5 και εσείς είχατε ποντάρει μονά αποδεκτά; Ακόμα και στις 4 επαληθεύσεις, οι οποίες είναι απόλυτα εφικτές, δεν θα ήταν κρίμα να πληρωθείτε το 1/3 των χρημάτων που θα είχατε πληρωθεί με το σύστημα; 
Φυσικά, προσέξτε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Το σύστημα, έχει αξία, ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ εάν οι αποδόσεις είναι από 2.00 και άνω. Ποτέ, μην κάνετε σύστημα με μικρές αποδόσεις. Είναι χειρότερο και από το παρολί!!! Αυτό, είναι κανόνας! 
Επίσης, αποφύγετε συστήματα με περισσότερες από 4 ή 5 επιλογές. Αυξάνετε τη γκανιότα, καθώς αν επιλέξετε ένα σύστημα 7 ή 8 αγώνων, για να είστε στο κέρδος θα πρέπει να πιάσετε τους 5 από τους 7 ή τους 6 από τις 8. Αφενός μεν αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των στηλών, αφετέρου δε μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας. Άλλο να κυνηγάς ένα 4/4 ή 5/5 και άλλο 8/8. Η διαφορά, είναι χαώδης. 
Στο ρεζουμέ, καταλάβατε την αξία που έχει ένα σύστημα με μεγάλες αποδόσεις σε σχέση με τα μονά αποδεκτά, ειδικά όταν διαθέτετε ένα σχετικά μικρό κεφάλαιο. Όταν λοιπόν, έχουμε πολλές επιλογές διαθέσιμες καλών αποδόσεων και δεν ξέρουμε ποια να διαλέξουμε, είναι προτιμότερο να φτιάξουμε ένα σύστημα παρά να προβούμε σε μεσοβέζικες λύσεις. Το βασικό είναι να ξέρουμε πότε να κάνουμε τον κατάλληλο ελιγμό και να είμαστε ορθολογιστές. Μόνο έτσι, αυξάνουμε τις πιθανότητες μακροπρόθεσμης κερδοφορίας.
Tags